DIY / Tutorial

Sengesett makeover

DSC_0003-
I anledning baby på gang har jeg fått et par sengesett jeg selv hadde som barn. Disse er arvet og arvet, blitt litt utvasket, og med rimelig stygge slitasjer  i hjørner og kanter. På plussiden: De er utrolig mjuke, vasket helt fri for kjemikalier og jeg husker dem faktisk fra jeg selv var lita (nostalgipoeng!)

DSC_0001-
Ettersom dette var barnesengesett ble løsningen enkel: Sy om til baby-størrelse! Jeg sjekket om det var noen hull/slitasje ellers på stykkene, og lagde nye firkanter på midten til dyne og pute. Dette er et perfekt nybegynnerprosjekt som ikke trenger mønster – bare mål opp din dyne og pute og klipp ut. Putetrekket er sydd med konvoluttåpning, og dynetrekket har jeg brettet inn kantene nederst før jeg sydde sammen bitene. Hvis du står fast er mitt beste tips å se på et sengesett du allerede har, og sy på samme måte 🙂

DSC_0004-
Om trekket bare er slitt 1-2 cm i kantene kan man vrenge det og bare sy en ny søm litt lenger innpå. Om dyna er 100 cm og trekket bare 95 gjør ingenting, dyna får fint plass likevel.

DSC_0002-
Det føles veldig tilfredsstillende å reparere i disse kjøp&kast-tider!
Har du gjort noe lignende i det siste?

Sprinkelbeskytter – makeover

DSC_0017-
Jeg er mest glad i nøytrale babyting som ikke drukner i babyblått/babyrosa eller barnslige figurer/superhelter/prinsesser. Vi var så heldig å arve sprinkelseng komplett med madrass og sprinkelbeskytter, og den fikk jeg lyst å gjøre litt om på 🙂 Selve senga var i ubehandlet tre, så den fikk et strøk grunning og to strøk gråblå maling (hu hei det var mange sprinkler og vinkler!). Om noen lurer så heter fargen 5250/S3010-B10G Baronesse 45. Sprinkelbeskytteren fikk nytt trekk:

DSC_0005-
Før

Jeg hadde en ganske klar idé om at jeg ville ha et kontrastfyllt mønster, og helst sånne store kryss som er moderne nå. Men slik metervare var vanskelig å finne! Dermed fikk jeg ta saken i egne hender og trykke mønsteret på. Jeg valgte nøytral lin som bakgrunn og klippet ut motivet på en liten plastbit jeg hadde liggende.

DSC_0009- DSC_0008-
Svamp og tekstilmaling gjør susen!

DSC_0010-DSC_0011-
Bonus: håndlagd feeling, hvert kryss er litt ulikt. Tekstilmalingen tørkes først før det herdes med strykjern.

DSC_0015-
Så en runde i vaskemaskina! Trykket til høyre er vasket, det til venstre er ikke.
Mulig fargen hadde holdt enda bedre om jeg hadde vært mer tålmodig med strykjernet 😉

DSC_0013-
Selve trekket ble som en lang pølse. Tro det eller ei, men sprinkelbeskytteren er hele 365 cm lang! Etter å ha tredd på det nye trekket sydde jeg igjen åpningene og en søm langs nerkanten for å feste det fast til innholdet. Så sydde jeg seks knytebånd på baksiden.

DSC_0014-DSC_0018-
Må si jeg ble utrolig fornøyd med resultatet! Rolige farger for en rolig natt – man kan iallefall håpe 😉

DSC_0016-

Stelleputetrekk

DSC_0012-
Her i huset handler vi på budsjett. Brukt kommode fra Finn (miljøvennlig + bonus: slipper å montere flatpakker) og billig stelleunderlag fra Ikea. Var forøvrig ikke så veldig imponert over utvalget i babyavdelingen der. Kun én badebalje? Tenkte jeg skulle kjøpe inn noe sengetøy også, men det ble bare hvite laken. Av alle de fine mønstrene man kunne hatt! Designeren i meg vurderer å melde meg sporenstreks til tjeneste. Stelleunderlagtrekket (kun én pakke å velge) var også gørrkjedelig:

ikea(Foto: ikea.no)
DSC_0013-
So, what to do? Jo. Jeg kjøpte et par fine håndduker, brettet dem dobbelt og sydde sidesømmer på vranga. Målene jeg brukte var 53 x 148 cm inkl sømmånn (1 cm). På den ene siden følger man bare kanten, den andre må gjerne klippes da håndduker som oftest er bredere i denne størrelsen. En runde med overlock eller sikk-sakk hindrer at det rakner.

DSC_0014-
For å holde trekket på plass satte jeg i noen små trykknapper i åpningen. Borrelås, vanlige knapper eller knytebånd er også en mulighet.

Voila! (Jeg elsker dette olivengrønne dråpemønsteret :-D)

DSC_0015-

Påskeegg


Jeg fant disse eggene på Pinterest i fjor, og nå er det på tide å prøve! Man pakker inn eggene i strømpebukser med blader/blomster innenfor, koker sammen med løk i 10 minutter og så vasker av plantene igjen. Spørs bare om de er for fine til å spises? Har du noen påskefavoritter når det kommer til pynt?

Full tutorial


Minipåskeliljer fra Ikea, harepus fra Blåbær, og liten grønn hare fra Tiger.

Elinor kjolemønster!


Nå er det en måned siden jeg startet på dette prosjektet, og endelig er det ferdig!
Mitt første egne kjolemønster er nå ute for salg!

Kjøp og last ned mønsteret direkte fra min Etsy-butikk
eller
Kjøp mønsteret fra min Epla-butikk og få det tilsendt på mail i løpet av 48 timer.

Lite visste jeg da jeg begynte, hvor mye jobb som ligger bak et slikt mønster. En ting var å skisse det opp for hånd og sy de første testkjolene. Så var det finpuss-finpuss-finpuss, endringer, nye testkjoler. Mer finpuss og flere endringer. Fotografering, redigering, lage trinn-for-trinn fremgangsmåte. Størrelser satt opp på printbare ark. Beskrivelser og korrekturlesning. Ai ai ai. Aner ikke hvor mange timer og dager som har gått med, men tror min samboer kan skrive under på at jeg har sittet klistret til skjermen en hel del 😉

Kjolen er heldigvis artig å sy! Det er mange trinn, Fôr, krage, amå søte armer… Passer best til dem som har sydd litt før, dette er ikke et prosjekt for de ferskeste nybegynnere. Men med masse bilder og forklaringer kan det være du lærer noe helt nytt mens du syr også, så ikke vær redd for å prøve!

Nå håper jeg at syglade folk skal kjøpe mønsteret og få gleden av å lage små Elinor-kjoler! Mønsteret er til privat bruk (sy og gi til venner & familie), og/eller til små opplag for salg.

Kanskje kan jeg dele noen ferdige kjoler med dere når de første kundene har fått sydd? Hadde vært artig! 🙂

  

Gulldyr!


Til jul ga jeg bort hele 52 julegaver (!) Noen større enn andre selvfølgelig, og veldig mange smågaver. Jeg liker å gi en liten oppmerksomhet til de jeg er glad i 🙂 Aller helst skal det være hjemmelagd, både pga kreativiteten, omtanken og økonomien. «Årets smågave» ble resirkulerte plastlekedyr, som fikk et par lag nydelig gullmaling og en koppertråd. Til bruk som julepynt eller helårspynt. Man kan ta av hempen og bare ha dyrene stående som pynt på et brett med lys og vaser feks. Eller bytte ut med en lang lenke og bruke det som smykke. Jeg liker de små julegrisene, men enda morsommere med dyr vi vanligvis ikke pynter med til jul. Gullgiraff og gullneshorn…


For å gjøre litt mer utav gavene lagde jeg også esker til dyrene. Gjenbrukte LP-cover ble nye hjem, og tøyrester gjorde nytten som seng 😉 For å brette eskene brukte jeg samme fremgangsmåte som jeg har lagt ut tidligere: Gratis PDF.




Til sist men ikke minst, hjemmelagde gavelapper også! Disse er lagd ved å ganske enkelt brette en lapp i to på langs og klippe treet på frihånd. Miljøvennlig & resirkulert gave som mange satte pris på 🙂

Miljøvennlig julepynt!

I fjor fikk jeg et morsomt oppdrag fra Tine / Mr. Melk, nemlig å lage et par oppskrifter på julepynt laget av kartong! Jeg lagde likegodt tre mens jeg var i gang, og her burde det være noe for alle aldersgrupper / ferdighetsnivå. Oppskriftene lå ute på Mr.Melks facebookgruppe, men har ikke vært tilgjengelig i år, så da deler jeg dem med dere her!

Kos dere med juleverksted 🙂


Julelenke
Last ned oppskrift


Julekule
Last ned oppskrift


Gaveeske
Last ned oppskrift

Kalkyler

Etter å ha drevet egen business noen år og jobbet mangemange timer og fått veldiglitelønn satte jeg meg ned for å se hvordan det egentlig ligger an her. Hvordan er prisene i forhold til inntjening og lønn? Gir de fleste varene mine en profitt til firmaets videre vekst, eller er det noen som trekker meg ned i minus? Jeg lagde meg et regneark tenkte jeg jeg kunne dele det her i tilfelle flere trenger litt oversikt!


Jeg har lagt inn gebyrene til epla, paypal, arbeidsgiveravgift og moms. I tillegg en bolk for kommisjonssalg. Man kan fritt redigere for å tilpasse sine egne utgifter.
Noe jeg ble litt overrasket over var størrelsen på gebyrene. At det faktisk koster meg 85kr å selge en damekjole i nettbutikken. + 198 kr til staten i mva. Og alt dette før skatt og andre utgifter.

Etter å ha plottet inn endel varer ser det ut til at få av dem gir profitt. Og det er jo profitten som skal dekke utgiftene til lokaler, strøm, regnskap, nytt utstyr osv. Man kan legge inn litt av disse under utgiftene på hvert produkt og, men det er litt vanskelig å vite hvor mye man skal selge på en måned. I tillegg er det så mange timer som går med til alt mulig annet, som feks markedsføring, å lære seg nye teknikker, prøve og feile, lage nye mønster og komme opp med idéer og design. I starten på et firma er nok de fleste inneforstått med at det blir mye gratisjobbing. Men skal man på sikt se for seg å få ting til å gå rundt og være bærekraftig så er det mye å tenke på gitt!


I tillegg til profitt må man vurdere hvilke varer som trekker kunder til butikken. Kanskje noen gir lite/inget overskudd, men gjør at du får nye følgere og fans, et magasinoppslag og gratisreklame? Er det noen varer som gir god inntjening, men ikke selger godt? Kan noen varer lages billigere ved feks å kjøpe inn større kvanta med materialer? Lages fortere med mer effektiv samlebåndsproduksjon? Bør noen varer rett og slett prøves på en litt høyere pris?

Disse tallene gir en pekepinn, men altså ingen fasit på prissettingen. Men jeg syns det er et godt hjelpemiddel!


Last ned regnearket mitt gratis her:


Under her ser dere hvordan jeg har satt det opp + litt forklaring.
Har brukt en damekjole til 990,- som eksempel.


Ikke glem tiden det tar å fotografere, redigere bildene og skrive annonsetekst. Jeg beregner et kvarter (0,25 timer) på annonsen.
Linjen med overskudd før lønn + timelønn er beregnet for de varene som går i minus på profitten. Da kan man se om man syns det er verdt tiden. Hvis du ender opp med en timelønn på skarve 40 kr vil det kanskje lønne seg å satse på noe mer innbringende 🙂

Håper noen finner denne nyttig?

Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger og spørsmål.

Tips, bilderedigering for nettbutikk


Her er fremgangsmåten jeg bruker for å redigere bildene mine til nettbutikk. Jeg sier ikke at dette er fasiten, at den skal fungere for alle eller at det er den beste metoden, men dette er slik jeg gjør det iallefall 🙂 Jeg er ikke fotograf, men har foto som hobby og har en god del erfaring i photoshop gjennom grafisk design. Jeg er ute etter å kunne redigere bilder raskest mulig når jeg skal lage annonser på nettbutikken min, og dette har blitt en grei løsning :o) Jeg jobber i photoshop, men tenker at prinsippene sikkert kan fungere i andre program også.

Som jeg ser det kan disse enkle grepene skille et produkt fra å se «bare» hjemmelagd ut til å bli proffesjonelt presentert.

1. Velg et tidspunkt midt på dagen med mye lys. Overskyet er mye bedre enn solskinn. Jeg har laget meg et «studio» ved stuevinduet som fungerer godt. Så tar jeg ned et par bilder fra veggen og bort med gardina. Jeg bruker S-instillingen på speilrefleksen min og velger så lav lukkertid som mulig uten at det hvite blir utbrent. Automatisk hvitbalanse er som oftest ok. Om vinteren bruker jeg stativ slik at jeg kan ta bilder med veldig lav lukkertid fremfor lamper og blitz. Midtvinters er det bare kl 12 som gjelder. For små produkter har jeg to A3-ark teipet sammen som studio, plassert på en krakk samme sted. Trenger ikke være så høytidlig :o)


2. Klipp til bildet i passe format. 800 px er feks passe til nettbutikk. Er det til blogg så er 1000 som oftest nok. Jeg markerer alltid kvadratisk først ettersom det er slik utsnittene på epla er. Så drar jeg evt høyden eller bredden likt ut på begge sidene.
3. Klon vekk spiker ol. (lurer på hvor mange ganger jeg har fjernet denne spikeren!)


4. Juster Levels med tanke på produktet, bakgrunnen kommer etterpå. Jeg bruker å dra spakene slik at det hvite blir hvitt, det svarte svart, og midtspaken litt mot venstre for å lysne. Sjekk samtidig hvordan det ligger an med farger. Fløyel er så og si umulig å få riktig uten redigering. Er det en skarp oransje må denne kanskje piffes opp manuelt. Prøv Image -> Adjustments -> Replace colors og marker den fargen du vil endre. Det er viktig å gjengi varen så likt originalen som mulig slik at kundene ikke blir overrasket/skuffet når pakken kommer i postkassa.


5. Når du er fornøyd med produktet, markerer du bakgrunnen. Jeg bruker Magic wand og klikker rundt til den er markert. Pass på å få med skyggene helt inntil produktet. Feather selection 3 px for å duse ut og unngå skarpt skille.


6. Stueveggen min er ikke helt hvit men mer offwhite. Jeg bruker Hue/saturation til å fjerne fargen på bakgrunnen nesten. Jeg syns det ser unaturlig ut hvis det blir helt svarthvitt bakgrunn på et fargebilde, så jeg beholder en svak antydning.


7. Så går jeg inn på Levels igjen og drar midtspaken som vist. Det skal være veldig lyst, men ikke helt hvitt, og helst være igjen litt naturlig skygge bak produktet. Hadde jeg villet ha helt hvit bakgrunn kunne jeg bare slettet den etter å ha markert den 🙂


8. Ferdig 🙂 Lagre bildet som en kopi og behold originalbildet.

Håper dette var til hjelp!

(kjolen er forøvrig Kjole #264 bestilt av Jannicke)

DIY: Hjemmesnekret bukk!


Litt av sjarmen med å drive butikk er å ordne. Ordne utstilling, rydde og pynte og innrede 🙂
Budsjett og konsept går hånd i hånd på dette prosjektet, bukken er nemlig snekret av gamle sengeplanker funnet på loftet.
Perfekt for butikken vår det.


Til en hjemmesnekret gatebukk trenger du:

– 8 planker
– sag
– skruer og skrujern (eller hammer og spiker)
– hengsler
– ståltråd og liten tang
– plakat(er) og stiftemaskin
– målbånd og et vinkeljern (eller noe vinkelrett, som feks en stor bok)
– fil og sandpapir hvis du er nøye på det


Start med å måle plakaten, og lag bukken noen cm større i bredde. Sengeplankene jeg fant var 85 cm lange, så da ble bukken det og. Plankene som er på tvers måtte sages til 50 cm bredde. Legg plankene slik at de former en firkant på størrelse med plakaten, og med to «bein» stikkende ut i høyderetningen. Det er lurt å være nøye med vinklene her :o)


Etter å ha skrudd sammen plankene til to sider, fester du hengslene i toppen.
For at bukken skal stå godt trengs også en ståltråd eller tau litt lenger ned på sidene. Finn ut hvilken vinkel du vil ha på bukken før du strammer tråden.


Stift på plakaten, først på én side, og stram skikkelig til mens du stifter den andre siden.  Ferdig!

Et litt sløydnostalgisk prosjekt som tok meg ca 1,5 time snekring. Plakaten er laminert for å tåle vær og vind. Nå gjenstår det bare å få den med meg ned til butikken 😉


Variasjonsmuligheter, bruk en tavle istede for plakat.