Kalkyler

Etter å ha drevet egen business noen år og jobbet mangemange timer og fått veldiglitelønn satte jeg meg ned for å se hvordan det egentlig ligger an her. Hvordan er prisene i forhold til inntjening og lønn? Gir de fleste varene mine en profitt til firmaets videre vekst, eller er det noen som trekker meg ned i minus? Jeg lagde meg et regneark tenkte jeg jeg kunne dele det her i tilfelle flere trenger litt oversikt!


Jeg har lagt inn gebyrene til epla, paypal, arbeidsgiveravgift og moms. I tillegg en bolk for kommisjonssalg. Man kan fritt redigere for å tilpasse sine egne utgifter.
Noe jeg ble litt overrasket over var størrelsen på gebyrene. At det faktisk koster meg 85kr å selge en damekjole i nettbutikken. + 198 kr til staten i mva. Og alt dette før skatt og andre utgifter.

Etter å ha plottet inn endel varer ser det ut til at få av dem gir profitt. Og det er jo profitten som skal dekke utgiftene til lokaler, strøm, regnskap, nytt utstyr osv. Man kan legge inn litt av disse under utgiftene på hvert produkt og, men det er litt vanskelig å vite hvor mye man skal selge på en måned. I tillegg er det så mange timer som går med til alt mulig annet, som feks markedsføring, å lære seg nye teknikker, prøve og feile, lage nye mønster og komme opp med idéer og design. I starten på et firma er nok de fleste inneforstått med at det blir mye gratisjobbing. Men skal man på sikt se for seg å få ting til å gå rundt og være bærekraftig så er det mye å tenke på gitt!


I tillegg til profitt må man vurdere hvilke varer som trekker kunder til butikken. Kanskje noen gir lite/inget overskudd, men gjør at du får nye følgere og fans, et magasinoppslag og gratisreklame? Er det noen varer som gir god inntjening, men ikke selger godt? Kan noen varer lages billigere ved feks å kjøpe inn større kvanta med materialer? Lages fortere med mer effektiv samlebåndsproduksjon? Bør noen varer rett og slett prøves på en litt høyere pris?

Disse tallene gir en pekepinn, men altså ingen fasit på prissettingen. Men jeg syns det er et godt hjelpemiddel!


Last ned regnearket mitt gratis her:


Under her ser dere hvordan jeg har satt det opp + litt forklaring.
Har brukt en damekjole til 990,- som eksempel.


Ikke glem tiden det tar å fotografere, redigere bildene og skrive annonsetekst. Jeg beregner et kvarter (0,25 timer) på annonsen.
Linjen med overskudd før lønn + timelønn er beregnet for de varene som går i minus på profitten. Da kan man se om man syns det er verdt tiden. Hvis du ender opp med en timelønn på skarve 40 kr vil det kanskje lønne seg å satse på noe mer innbringende 🙂

Håper noen finner denne nyttig?

Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger og spørsmål.